26 января 2023 г.

Участь студентів IV курсу в роботі V регіональної конференції

Студентки групи Е-19-19 Калашнікова Анастасія та Чумак Катерина успішно виступили з доповідями на V регіональній науково-практичній конференції Традиційні та новітні технології в промисловості, енергетиці та економіці України. 5 секція, де доповідали дівчата, присвячена була питанням екології, безпеки життєдіяльності та охороні праці.

Анастасія розповіла про наслідки горіння лісів Слов’янщини під час воєнних дій з РФ та показала результати свого дослідження щодо кислотності та наявності солей в опадах дощу, які випадали якраз у цей час над нашим містом. Якщо опади у довоєнний час були переважно у нас в Слов’янську слабокислотні з рНсер.=6,3, значення водневого показника  у жовтні 2022 року змінилося до рН=8,5. Лужне середовище опадів під час воєнних дій на території Слов’янська можна пояснити наявністю у нашому регіоні крейдяних гір, родовищ вапняку, як наслідок, за рахунок вибухів частинки цих порід захоплюються потоками газів в повітрі та випадають у вигляді дощів.

Катерина у своїй доповіді розповіла як воєнні дії вплинули на якість природної води басейну річки Сіверський Донець. Через військові дії існує проблема засмічення річок рештками військової техніки, забруднення від пального, вибухівки, тощо, але оцінити ці наслідки стане можливим вже після закінчення війни і нашої перемоги.

Значно впливає на якість поверхневих вод пошкодження в результаті воєнних дій електропостачання об’єктів критичної інфраструктури, вимкнення струму призводить до припинення роботи очисних споруд у населених пунктах. 

Студентки посилили враження наслідків воєнних дій для нашого  регіону складеними презентаціями за фактичним матеріалом. Керівниками робіт є викладачі технікуму Камнєв М.М. та Камнєва В.Б. 

Завдяки нашим захисникам, які відстоюють Україну, ми маємо можливість не тільки продовжувати навчання в технікумі, а й брати участь у роботі різних конференцій.