12 января 2010 г.

Ювілей технікуму (до 70-річчя)

Сьогодні хіміко-механічному технікуму минає 70 років. За час свого існування він підготував більше 15 тисяч спеціалістів для хімічної промисловості. Якщо до Великої Жовтневої соціалістичної революції в його стінах одержали освіту всього 150 чоловік, то лише за один нинішній рік - 300.
Багато з колишніх випускників стали керівниками підприємств, об’єднань, цехів, талановитими організаторами і новаторами виробництва.
Творчий пошук, постійна турбота про поліпшення навчально-виховного процесу, матеріальної бази – характерна риса викладачів технікуму, серед яких багато справжніх ентузіастів своєї справи. Повагою у колективі, авторитетом серед учнів користуються фахівці Л. А. Щербак, А.В. Синицька, М.І. Краснікова, І.Л. Стефановська, М.Г. Кононенко, які до речі, у свій час навчалися у хіміко – механічному.
Теплим словом згадують випускники ветеранів педагогічної ниви В.М. Загадську, А.О. Чалого, Г.П. Шуляка, О.А. Чудакову, В.К. Маліненко, В.В. Макушева. Не зважаючи на те, що знаходяться на заслуженому відпочинку, вони не поривають зв’язки з технікумом: консультують учнів при виконанні дипломних і курсових робіт, беруть участь у проведені різних громадсько політичних заходів.
За роки радянської влади невпізнанним став хіміко-механічний: зявилися нові навчальний і лабораторний корпуси, лабораторії і навчальні кабінети, оснащені всім необхідним, створені кабінети програмового навчання, широко використовується технічні засоби на заняттях.
Викладачі та учні люблять свій навчальний заклад, а тому прагнуть зробити його ще кращим. Колишній учень В.М. Колонтаєвський під керівництвом викладачів Д.Д. Сенька і Л.А. Щербак розробив у процесі дипломування проект обладнання лабораторій технічного аналізу і спецтехнології. Немало потрудилися у навчально-виробничих майстернях вихованці, щоб здійснити цей проект, який значно сприяє підвищенню ефективності занять. За допомогою заступника директора технікуму С.П. Самойленка був розроблений і здійснений проект автоматизації виробництва і техніки обчислювань. Пізніше на його базі були створені лабораторії аналітичної хімії, кількісного і якісного аналізу, органічної хімії, фізхімметодів аналізу та інші. Нині ці лабораторії вважаються кращіми серед технікумів Міністерства хімічної промисловості СРСР.
У технікуму систематично і плідно ведеться науково-дослідницька робота, навчальний процес уміло поєднується з працею. У навчально-виробничих майстернях учні виготовляють креслярські комбайни прилади для програмового навчання, класні дошки та інше.
Є тут умови для занять спортом, художньою самодіяльністю, гуртковою роботою.
Згадуючи з великою теплотою своїх колишніх викладачів, автори від усього серця поздоровляють колектив навчального закладу з ювілеєм і бажають нових звершень.
В. Корецький, головний інженер виробничого об’єднання «Хімпром».
В.Лісняк, головний механік виробничого об’єднання «Хімпром»
«Комуніст» - 1979 р. - 8/IX.